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November 22, 2000
                                

GSBCA 15394-RELO

In the Matter of GARY MacLEAY

Gary MacLeay, Epping, NH, Claimant.

Rebecca Tittle, Head, Appeals & Investigations, Human Resources Service Center
Europe, Department of the Navy, FPO Area Europe, appearing for Department of the Navy.

DANIELS, Board Judge (Chairman).

When an employee being transferred from an overseas location back to the United
States precedes his family home, may the family members be entitled at a later date to receive
a temporary quarters subsistence allowance?  This question is posed by the claim of Gary
MacLeay, an employee of the Department of the Navy.

In August 1999, Mr. MacLeay, then working in London, England, was selected for
a position in Portsmouth, New Hampshire.  Mr. MacLeay asked to be allowed to remain in
England until the following June, when his oldest son would complete high school.  The
Navy agreed that the employee could report to his new position in January and that his wife
and children could remain in Government housing in England until June, when they would
join him in New Hampshire.

Mr. MacLeay left London on January 2, 2000, and arrived in New Hampshire on the
same day.  In June, he returned to England at his own expense for his son's graduation.  The
family's household goods were picked up by movers on June 8, and the family then left
Government quarters.  They lived in a hotel until June 18, when they traveled by airplane to
New Hampshire.

Mr. MacLeay says that a Navy Department human resources officer, on whom he
relied for information about relocation allowances, promised to reimburse him for the
expenses the family incurred in living in the hotel in London and eating meals while there.
The agency refused to make this payment, however.  Mr. MacLeay asks us to review the
latter determination.
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The agency and the employee agree that the payment at issue is a temporary quarters
subsistence allowance (TQSA).  Congress authorized agencies to pay such an allowance to
compensate Federal Government employees in foreign areas who live in temporary quarters
and are not provided Government owned or rented quarters without charge.  5 U.S.C.
§ 5923(a)(1) (1994).  TQSA is available both after first arrival at a new post in a foreign area
and, of relevance to this case, "immediately before final departure from the post after the
necessary evacuation of residence quarters."  Id.  The rules governing TQSA are established
in the Department of State Standardized Regulations (DSSR).

The Navy correctly notes that the key provision of the DSSR, for the purpose of this
case, is section 124.2, "Termination."  This section says that when an employee's family
remains at the employee's old duty station after the employee has left, TQSA may be paid for
the time the family lives in temporary quarters at the old station, but that allowance "shall not
extend beyond the date preceding the date of the arrival of the new employee at the new
post."  DSSR § 124.2.c.

Under this rule, once Mr. MacLeay arrived at his new duty station in New Hampshire,
TQSA was not available to him for living costs his family might incur while in temporary
quarters in England.

If, as alleged by Mr. MacLeay, a responsible agency official promised that the agency
would make payments it later refused to make, we can appreciate why the claimant is upset
by the turn of events.  This sort of predicament points out the need for better training of
agency employees who are responsible for administering travel and relocation benefits, so
that in the future, transferees are not similarly misadvised.  Even if the official made the
promise asserted by Mr. MacLeay, however, this cannot affect the outcome of the case at
hand.  As we recently wrote in Pamela A. Mackenzie, GSBCA 15328-RELO (Oct. 12, 2000):

[A]n agency may not confer power upon itself.  It literally has
no power to act . . . unless and until Congress confers power
upon it. . . .  Allowing an agency to make a payment for a
purpose not authorized by statute or regulation, . . . would
violate the Appropriations Clause of the Constitution.  U.S.
Const. art. I, § 9, cl. 7 ("No money shall be drawn from the
Treasury, but in Consequence of Appropriations made by
Law.").

Teresa M. Erickson, GSBCA 15210-RELO, 00-1 BCA ¶ 30,900 (quotation
marks and some citations omitted).

We have previously explained:

In considering claims like this one, . . . the arbiter must balance
the harm the employee would suffer if the claim were denied
against the damage which would result to our system of
government if federal officials were free to spend money in
ways which are contrary to the strictures of statute and
regulation.  In making this balance, the Supreme Court has
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clearly come down on the side of protecting our system of
government.  We follow the Court in holding that although [the
employee] has undeniably relied to his detriment on [his
agency's] promises, he may not be reimbursed because the law
prevents the agency from honoring commitments made in its
name by officials who do not have the power to make them.

George S. Page, GSBCA 15114-RELO, 00-1 BCA ¶ 30,707 (1999); see also,
e.g., George W. Currie, GSBCA 15199-RELO, 00-1 BCA ¶ 30,814; [James
E.] Black[, GSBCA 14548-RELO, 98-2 BCA ¶ 29,876]; [Chesley E.]
Kimbrel[, GSBCA 13680-RELO, 97-2 BCA ¶ 29,043 (1996)]; Kevin S.
Foster, GSBCA 13639, 97-1 BCA ¶ 28,688 (1996).

Mackenzie, slip op. at 2-3.

_________________________ 
 STEPHEN M. DANIELS

Board Judge


