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WILLIAMS, Board Judge.

The Department of Defense (DoD) Education Activity in Arlington, Virginia, has
requested our opinion on whether claimant, Cirila R. Martin, may be reimbursed for the
renewal agreement travel for her two adopted children. Governing regulations do not permit
suchreimbursement because the adopted children were not members of claimant's household
at the time she performed her renewal agreement travel. In addition, in order to be eligible
for renewal agreement travel allowances, claimant's children were required to spend a
substantial amount of time in the United States during this travel, and they spent no time
there.

Background

Effective August 22, 1990, claimant was recruited from the United States for a
teaching position with the DoD Dependents School (DoDDS) in Pirmasens, Germany.
Claimant was reassigned to the Landstuhl Elementary/Middle School in Germany effective
August 1, 1995. As such, Ms. Martin and her eligible dependents were authorized
Government-provided renewal agreement travel from her overseas post of assignment to her
place of actual residence, Phoenix, Arizona, every two school years. On February 10, 2000,
renewal agreement travel orders were issued to claimant for travel to commence on or about
June 14, 2000, from Landstuhl, Germany, to Phoenix, Arizona, with an alternate destination
of the Philippines, and return to Germany on August 10, 2000.

Effective June 21, 2000, claimant adopted two children in the Philippines. On
July 27, 2000, claimant requested and was issued an amendment to her travel orders to
include her two children. As of that time, the two minors were residing in the Philippines.
Concurrent travel for these children was authorized to claimant's place of actual residence,



Phoenix, Arizona, with an alternate destination ofthe Philippines. However, claimant could
not obtain the necessary visas for the children which would authorize their travel to the
United States when she performed her renewal agreement travel. Therefore, after claimant
completed her own renewal agreement travel, she purchased tickets for the children's direct
travel from the Philippines to Frankfurt, Germany.

On November 2, 2000, almost three months after claimant completed her renewal
agreement travel, the children joined claimant in Landstuhl and began residing with her as
members of her household. On January 22, 2001, claimant submitted a travel voucher
claiming reimbursement in the amount of $930 for the children's airline tickets from the
Philippines to Frankfurt, Germany, and $80 for the children's van transportation from the
Frankfurt airport to her residence in Landstuhl.

Discussion

It is the agency's position that reimbursement should be denied because the children
did not meet the definition of "dependents" at the time their travel was performed since they
were not yet residing in Ms. Martin's household.' In addition, the agency believes that the
children do not meet the eligibility criterion that a substantial amount of renewal agreement
travel time be spent in the United States, since they spent no such time in the United States.

The agency correctly determined that the regulations prohibit reimbursement in this
case. Federal Travel Regulation (FTR) 302-1.13(b) authorizes renewal agreement travel,
between periods of overseas assignments, for an eligible employee "and his/her immediate
family." 41 CFR 302-1.13(b) (1999). The term "immediate family" is defined to include:

Any of the following named members of the employee's household at the time
he/she reports for duty at the new permanent duty station or performs
authorized or approved overseas tour renewal agreement travel or separation
travel:

(i1) Children of the employee or employee's spouse who are unmarried and
under 21 years of age or who, regardless of age, are physically or mentally
incapable of self-support. (The term "children" shall include natural offspring;
stepchildren; adopted children; grandchildren, legal minor wards, or other
dependent children who are under legal guardianship of the employee or
employee's spouse; and a child born after the employee's effective date of
transfer when the travel of the employee's expectant spouse to the new official
station is prevented at the time of the transfer because of advanced stage of
pregnancy, or other reasons acceptable to the agency concerned, e.g., awaiting
completion of the school year by other children.)

'Although the agency requested that the Board resolve this matter, it provided us with its
recommendation.
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Id. 302-1.4()(1)(i), (i1) (emphasis added). The Joint Travel Regulations (JTR) also define
immediate family to include members of the employee's household at the time travel is
performed. JTR app. A.

Here, because the adopted children were not members of the employee's household
at the time she performed her renewal agreement travel, the employee is not entitled to be
reimbursed for their travel expenses. Alan B. Carlson, B-240143 (July 22, 1991) (immediate
family as defined by FTR includes children who are members of employee's household at
time renewal agreement travel is performed); Betty F. Leatherman, 44 Comp. Gen. 443
(1965) (definition of immediate family "limits persons embraced within that term to
members of the household of the employee"); cf. James H. Woods, B-206456 (Mar. 25,
1983) (dependents acquired after employee reports to new duty station not members of
household entitled to transportation expenses).

There is an additional independent basis for denying this claim in that the children did
not spend any time in the United States during renewal agreement travel.
FTR 302-1.13(b)(3) provides, in pertinent part:

(3) Alternate destination. An employee and his/her family may travel
to a location in the United States or another country in which the place of
actual residence is located other than the location of the place of actual
residence; however, an employee whose actual residence is in the
United States must spend a substantial amount of time in the United States
incident to travel under this section to be entitled to the allowance authorized.

41 CFR 302-1.13(b)(3).2

InRoscoe Cleveland, 53 Comp. Gen. 468 (1974), the Comptroller General interpreted
the "substantial amount of time" requirement as follows:

Although we have previously refused to fix a standard for general use which
could be used in determining what is a sufficiently long stay to meet the
requirement of a substantial time spent in the country of actual residence, we
have ruled on what is not considered a substantial visit. We have held that
short 1 to 4 day stopovers in the home country are not substantial visits. See
41 Comp. Gen. 146 and B-171174, December 18, 1970, supra. In those cases
it was apparent that the leave was not taken for the purpose of visiting the
United States. In [claimant's] case, however, it is apparent that he did not
intend his visit to the United States to be a mere stopover. He was not just
passing through the United States but rather he intended to spend and did
spend a total of 16 days of his home leave in his home country. ... [Claimant]
has therefore fulfilled the requirements [of the regulations] that a substantial
amount of time be spent in the United States.

’JTR C4162 contains a similar requirement that the majority of renewal agreement travel
time be spent in the United States.
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53 Comp. Gen. at 470-71. Here, since claimant's adopted children did not even pass through
the United States at the time of her renewal agreement travel, it is clear they are not entitled
to travel allowances under either the FTR or JTR provisions.

Decision

The claim is denied.

MARY ELLEN COSTER WILLIAMS
Board Judge



