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DeGRAFF, Board Judge.

Marilyn S. Postell is employed by the Department of Defense (DoD) and her
permanent duty station is Albany, Georgia.  In June 2003, Ms. Postell's supervisor asked her
to perform a temporary duty assignment in Boston, Massachusetts, in July.  As Ms. Postell
explained to her supervisor, she had scheduled annual leave in Haines City, Florida, in July.
Haines City is approximately thirty-five miles south of Orlando, Florida.  Ms. Postell and her
supervisor agreed she would perform the temporary duty assignment in Boston, and DoD
would pay her a mileage allowance for a round trip between Albany and Orlando, in addition
to reimbursing other expenses not at issue here.  DoD issued a travel authorization to
Ms. Postell to go from Albany to Boston and to return to Albany.  In addition, the travel
authorization stated, "POV auth to and from Orlando, FL."  

Ms. Postell left Albany, drove to Haines City, and began her planned leave.  She
interrupted her leave by driving from Haines City to the airport in Orlando, flying to Boston,
completing the temporary assignment in Boston, flying to Orlando, and driving back to
Haines City.  Ms. Postell submitted a travel voucher that showed her travel beginning and
ending in Albany, and asked to be paid a mileage allowance for a round trip between Albany
and Orlando.  After DoD paid the mileage allowance, it decided it should not have done so.
When Ms. Postell disagreed with DoD's determination, DoD submitted her claim to us for
review.  In response to DoD's submission, Ms. Postell says she and her husband drove to
Haines City in separate cars so she could drive her car to the airport in Orlando and leave it
there while she was in Boston, which saved DoD the cost of commercial transportation
between Orlando and Haines City.  She also says the cost of flying between Orlando and
Boston was less than the cost DoD would have incurred if she had flown between Albany
and Boston. 
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The Joint Travel Regulations (JTR) in effect in July 2003 contain a paragraph that
explains how to reimburse an employee who departs for planned leave and is subsequently
ordered to perform temporary duty, and how to reimburse an employee who departs for
planned leave after having been ordered to perform temporary duty.  The paragraph says, "If
the [temporary duty] is known before departure on leave, the employee is reimbursed actual
travel expenses up to the constructed round-trip cost between the [permanent duty station]
and [temporary duty station] location."  JTR C4440.  Because Ms. Postell and DoD knew
before she departed for her planned leave in Haines City that she would be performing
temporary duty in Boston, DoD should reimburse Ms. Postell for the actual travel expenses
of her round trip between Haines City and Boston, so long as those expenses do not exceed
what it would have cost if she had traveled round trip between Albany and Boston.  

The issue presented by Ms. Postell's claim is whether the round trip mileage between
Albany and Orlando should be included as part of her actual travel expenses.  By statute, an
employee who is "engaged on official business for the Government" is entitled to be paid a
mileage allowance.  5 U.S.C. § 5704 (2000).  The Federal Travel Regulation says an
employee is paid a mileage allowance when performing "official travel."  41 CFR 301-10.1
(2002).   We have considered claims of employees who asked to be reimbursed for travel
expenses they incurred in connection with personal business, not official business, and we
have consistently decided such expenses are not reimbursable.  This is so, regardless of
whether the actual costs incurred by the employee were less than the constructive costs the
agency would have otherwise incurred.  John L. Corrigan, GSBCA 16170-TRAV (Oct. 3,
2003); Phillip V. Otto, GSBCA 16192-TRAV (Aug. 18, 2003); John L. Corrigan, GSBCA
16096-TRAV, 03-2 BCA ¶ 32,331, appeal docketed, No. 03-1511 (Fed. Cir. July 23, 2003).
Ms. Postell's travel between Albany and Orlando was part of the drive she made to and from
her planned leave destination, and was not undertaken in order to transact any official
business in Orlando.  Thus, DoD correctly decided it should not have paid Ms. Postell's claim
for a mileage allowance between Albany and Orlando.  

Unfortunately for Ms. Postell, her travel authorization, which said she was traveling
between Albany and Boston and could use her car to travel between Albany and Orlando, did
not comply with the statute or the Federal Travel Regulation.  Even though she acted in good
faith and in reliance upon what she was told by her supervisor, an erroneous authorization
does not provide a basis for reimbursement where no independent authority for such
reimbursement exists.  Masood Badizadegan, GSBCA 14393-RELO, 98-2 BCA ¶ 29,789.

DoD correctly decided to deny the claim.

__________________________________
MARTHA H. DeGRAFF
Board Judge


