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WILLIAMS, Board Judge.

The United States Department of Agriculture (USDA) has requested our opinion on
whether it may certify for payment a claim submitted by Terrence T. Smith in conjunction
with his permanent change of station. Specifically, USDA inquires as to whether Mr. Smith
can be reimbursed for closing costs for the purchase of a residence which the seller paid on
his behalf in lieu of making repairs required as a result of the home inspection.

Reimbursement of these expenses must be denied because the Federal Travel
Regulation (FTR) requires that the employee actually incur the expense in order to be
reimbursed, and the seller, not the purchaser, incurred the closing costs at issue here.

Background

In conjunction with his permanent change of station from Vermillion, South Dakota,
to Willmar, Minnesota, on November 6, 2000, claimant purchased a home in Minnesota on
February 18,2001. The purchase agreement which claimant signed contained the following
provision: "Due to inspection a number of concerns were broughtup . ... Buyeris willing
to accept these items as is if seller is willing to compensate buyer $2500 toward closing
costs." In accordance with this agreement, the seller paid on Mr. Smith's behalf the
following fees:

Loan Origination Fee $1868
Appraisal Fee 150
Credit Report 17
Flood Certificate 15

Underwriting Fee 250



Title Search 25
Title Examination 100

Total $2425
Discussion

Provided that certain requirements are met, when an employee transfers in the interest
ofthe Government, the employing agency isrequired to reimburse the employee forexpenses
of the purchase of a residence at the employee's new duty station. 5 U.S.C. § 5724a(d)
(2000); 41 CFR 302-6 (2000). One of the requirements that must be met is that the employee
must actually incur an expense in order for the Government to reimburse the employee for
that expense. 41 CFR 302-6.1(f)(1); Marion L. Ladd, GSBCA 15138-RELO, 00-1 BCA
9 30,890; Nicholas A. Mendaloff, GSBCA 14542-RELO, 98-2 BCA 9 29,983. Thus, we
must determine whether Mr. Smith can be deemed to have actually incurred the closing costs
paid by the seller on his behalf.

In Jacquelyn B. Parrish, GSBCA 15085-RELO, 00-1 BCA 930,605, we adopted the
Comptroller General's longstanding precedent that an employee who purchased a house at
a new duty station could be reimbursed for closing costs that were included in the purchase
price of a house and paid by the seller at closing, so long as the employee could establish that
(1) the closing costs were clearly discernible and separable from the price paid for the house,
(2) both the seller and the purchaser regarded the costs as having been paid by the purchaser,
and (3) documentation showed the amount of the closing costs and the purchaser's liability
for them. In adopting this rule, we recognized that although the seller might initially pay the
closing costs, the purchaser actually incurred the costs as part of the purchase price. In
determining what expenses an employee actually incurred and paid in connection with a
housing transaction, the Board looks to the settlement sheet. Ladd, 00-1 BCA at 152,461;
Mendaloff, 98-2 BCA at 148,300; Harlan C. Thiel, GSBCA 13668-RELO, 97-1 BCA
128,710 (1996). Here, the settlement sheet showed that the seller paid the closing costs, and
the purchase agreement further revealed that the costs were paid by the seller in exchange for
the purchaser forgiving the seller's obligation to provide certain enumerated repairs required
to be performed by the seller as a result of the home inspection. Itis documented that the
repairs needed to be made, and the parties agreed to have the seller pay for them by assuming
certain closing costs rather than doing the work or decreasing the purchase price. Under the
circumstances, the criteria for reimbursement have not been met since the seller and
purchaser did not regard these costs as being paid by the purchaser. The costs were paid by
the seller to cover the expense of repairs that were the seller's responsibility. This payment
was akin to a credit to the purchaser or a reduction in the purchase price. As such, these
closing costs are not recoverable by the purchaser. Marilyn Wire, GSBCA 15485-RELO,
01-1 BCA 9 31,413.

There is a separate basis for denying reimbursement of the underwriting fee. The FTR
provides that unless specifically authorized elsewhere in the regulation, no fees, charges,
costs, or expenses determined to be part of the finance charge under the Truth in Lending
Act, 15 U.S.C. § 1605, may be reimbursed. 41 CFR 302-6.2(d)(2)(v). The Truth in Lending
Act provides that the finance charge shall be determined as the sum of all charges imposed
directly or indirectly by the creditor as an incident to the extension of credit. The Board has
consistently recognized that the underwriting fee paid by the borrower, while not itself a
finance charge, is a charge paid incident to and as a prerequisite to the extension of credit.
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Craig A. Czuchna, GSBCA 15799-RELO (May 2, 2002); Daniel H. Coney,
GSBCA 15506-RELO, 01-2 BCA 9 31,610; Aman B. Kay, GSBCA 15543-RELO,
01-2BCA 931,508; Paula K. Fowler, GSBCA 15384-RELO,01-1 BCA931,281; Stanley H.
Levine, GSBCA 15065-RELO, 00-1 BCA 430,809; James A Fairley, GSBCA 15133-RELO,
00-1 BCA 9 30,713 (1999); Gerald Fediw, GSBCA 14256-RELO, 98-1 BCA 9 29,513;
Charles A. Peters, GSBCA 13643-RELO, 97-1 BCA 928,689 (1996).

Decision

Claimant is not entitled to be reimbursed for the closing costs at issue, and the agency
should not certify his claim for payment.

MARY ELLEN COSTER WILLIAMS
Board Judge



