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In the Matter of ALBERTA J. KEMPER

Alberta J. Kemper, Chapel Hill, NC, Claimant.

JoAnne Rountree, Supervisor, Travel Section, Financial Services Center, Department

of Veterans Affairs, Austin, TX, appearing for Department of Veterans Affairs.

DANIELS, Board Judge (Chairman).

The position of the Department of Veterans Affairs (VA) as to a claim by its employee

Alberta J. Kemper for temporary quarters subsistence expenses (TQSE) is perplexing.  The

agency says that it has reimbursed Ms. Kemper for the maximum amount of TQSE

permissible, but according to the documentation provided, it has done no such thing.

Because the VA’s failure to make full payment is not justified, we conclude that the agency

is obligated to pay the remainder of Ms. Kemper’s claim (if it has not already done so).

The VA transferred Ms. Kemper from Florida to Tennessee in June 2005.  In so doing,

it authorized payment to Ms. Kemper of actually-incurred TQSE.  By successive

authorizations, the agency promised to reimburse the employee for TQSE for a period of up

to 120 days.  Ms. Kemper asked to be reimbursed a total of $14,285 for expenses incurred

by her and her husband over a period of 112 days.  According to the evidence submitted, the

VA has paid her only $11,705 -- $2580 less than the amount claimed.

The VA first contended that it should pay less than the amount claimed because the

amounts Ms. Kemper and her husband paid for meals was excessive.  After the employee

explained that due to her husband’s special dietary requirements, he had to order restaurant
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meals which deviated from standard menu offerings, and this increased costs, a VA director

who is identified as “Approving Official” responded, “Based on situation described . . . meals

appear reasonable.”  The official subscribed to the statement, “This is to verify that the meal

amounts are customary and reasonable for the size of the family in this area.”  The agency

has never disavowed this statement.  Nevertheless, one of its auditors has continued to assert,

“Meal amounts are/still appear to be excessive.”  This contention is unsupported by any

evidence and flies in the face of the only reasoned conclusion reached by any agency official

as to the matter.

The Federal Travel Regulation (FTR) establishes the maximum amount that Ms.

Kemper may be reimbursed for TQSE she incurred on each day that she and her husband

lived in temporary quarters as a result of her transfer.  This amount is, for each of the first

thirty days, the standard Continental United States per diem rate for her and three-quarters

of that rate for her husband; and for each succeeding day, three-quarters of that rate for her

and half of that rate for her husband.  41 CFR 302-6.100, -6.102 (2005).  The standard

Continental United States per diem rate was $91 during most of Ms. Kemper’s stay in

temporary quarters (June 29 through September 30, 2005) and $99 during the remainder of

her stay (October 1 through 18, 2005).  (These rates are available on the General Services

Administration’s travel management website.)  The maximum amount that Ms. Kemper may

be reimbursed for TQSE during her 112 days in temporary quarters is $14,285.

This maximum amount is the exact amount the employee has claimed.  The agency

has not contended that she actually incurred less expenses than this sum.  Its approving

official has rejected the only substantive reason advanced for refusing to make full payment.

Instead, the agency maintains that it has paid the entire amount of the claim – which, based

on documentation in the record, it has not.  Additionally, the VA seems to believe, based on

section 302-6.105 of the FTR, that it may pay more than the maximum if there is a

“compelling reason” for doing so.  This last surmise is based on a misunderstanding of the

regulation.  The FTR specifically states that an agency may not reimburse an employee for

more than the “maximum allowable amount” of TQSE .  41 CFR 302-6.100.  The regulation

separately permits an agency to extend the period of a transferred employee’s eligibility for

reimbursement of TQSE beyond the originally-authorized period, up to a total of 120 days,

if it finds a “compelling reason” warranting extension of the period.  Id. 302-6.105; see also

id. 302-6.104.  A finding of a “compelling reason” is grounds not for paying more than the

maximum allowable amount, but rather, for extending the period of eligibility.
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Decision

The claim is granted.  The VA shall pay to Ms. Kemper the amount of TQSE

reimbursement it appears to have withheld from her without good cause – $2580 – if it has

not already done so.

_________________________ 

 STEPHEN M. DANIELS

Board Judge


	Page 1
	Page 2
	Page 3

