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DeGRAFF, Board Judge.

As a general rule, an employee can be reimbursed for only those relocation expenses

incurred after the employee receives a written travel authorization or after the agency

manifests a clear administrative intent to transfer the employee.  

Background

Gabrielle Mancuso was employed by the Department of Veterans Affairs (DVA) in

New Orleans, Louisiana, when Hurricane Katrina struck in late August 2005.  In September,

DVA authorized its New Orleans employees to perform temporary duty assignments in other

DVA offices.  DVA explained the temporary duty assignments would be reviewed after thirty

days, at which time employees might be asked to go to other offices, based upon the needs

of the agency.  

Ms. Mancuso did not request a temporary duty assignment to a DVA office outside

of New Orleans.  Her husband was going to begin work in North Carolina, and on

October 20, Ms. Mancuso asked for a permanent transfer to a DVA office there.  Instead of

approving Ms. Mancuso’s request, DVA assigned her to temporary duty for thirty days at a
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DVA office in North Carolina, effective November 14.  On December 21, DVA told

Ms. Mancuso it was going to approve her permanent transfer to North Carolina.  

Shortly after DVA approved Ms. Mancuso’s temporary duty assignment in North

Carolina, and before DVA told her it was going to approve her permanent transfer there, she

sold her home in Louisiana, purchased a home in North Carolina, moved her household

goods, traveled to North Carolina, and brought her family there.  When she asked DVA to

reimburse the expenses she claimed to have incurred in connection with her transfer, DVA

decided it could not reimburse most of her expenses because she incurred them before she

learned she would be transferred to North Carolina.  Ms. Mancuso asks us to review DVA’s

decision.  

Discussion

When a federal agency transfers an employee from one permanent duty station to

another in the interest of the Government, statute authorizes the agency to reimburse the

employee for expenses related to the transfer.  5 U.S.C. §§ 5724, 5724a (2000).  In order to

be reimbursed, employees must meet requirements set out in the Federal Travel Regulation,

which says an employee cannot begin to relocate until the agency provides a written travel

authorization.  41 CFR 302-2.1, -2.2 (2005).  As a general rule, when an employee incurs

relocation expenses before receiving a written travel authorization, the employee will be

eligible for reimbursement only if the employee incurs the expenses after the agency

manifests a clear administrative intent to transfer the employee.  Connie F. Green, GSBCA

15301-RELO, 01-1 BCA ¶ 31,175 (2000).  

Ms. Mancuso completed her move to North Carolina before DVA either gave her a

written travel authorization or expressed a clear intent to transfer her.  The expenses

Ms. Mancuso incurred were not due to her transfer to North Carolina, because by the time

DVA told her it intended to transfer her, she had already incurred those expenses and was

already established there.  DVA correctly concluded it could not reimburse Ms. Mancuso

because she incurred her expenses before she received a written travel authorization and

before DVA manifested a clear administrative intent to transfer her. 

The claim is denied.

___________________________________

MARTHA H. DeGRAFF

Board Judge
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